Λευκός Καρχαρίας

Ο λευκός καρχαρίας (επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias (Καρχαρόδων ο καρχαρίας)), γνωστός και ως σπρίλλιος, μεγάλος λευκός, λευκός θάνατος ή και σκέτο καρχαρίας, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων (αν και κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για μήκος μεγαλύτερο των 8 μέτρων και βάρους μεγαλύτερου των 3.324 χιλιόγραμμων) και ζυγίζει συνήθως μέχρι 2.240 χιλιόγραμμα. Είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα.

Φτάνει σε ωριμότητα σε ηλικία περίπου 15 ετών και μπορεί να ζήσει πάνω από 30 χρόνια. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι και είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς των θαλάσσιων θηλαστικών ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει στην κολύμβηση μπορεί να φτάσει τα 56 χλμ/ώρα. Τρέφεται με μια ποικιλία άλλων θαλάσσιων ζώων συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, πτερυγιόποδων και θαλασσοπουλιών και θηλαστικών, ερχόμενος πρώτος στην καταγραφή θανάσιμων επιθέσεων σε ανθρώπους.

 

Επιθέσεις σε ανθρώπους

Απ’όλα τα είδη καρχαριών, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι υπεύθυνος για τις με διαφορά περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε ανθρώπους, 272 καταγεγραμμένες απρόκλητες επιθέσεις σε ανθρώπους, στις οποίες οι καρχαρίες αναγωνρίστηκαν ως λευκοί, μέχρι το 2012.Περισσότερο από οποιαδήποτε καταγεγραμμένη επίθεση, το μπεστ-σέλλερ του Πίτερ Μπένσλεϊ και η μεταφορά του στον κινηματογράφο το 1975 με την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ Τα σαγόνια του καρχαρία δημιούργησαν την εικόνα του μεγάλου λευκού ως ανθρωποφάγου.

Κάποιες φορές, σπανίως όμως, έχουν επιτεθεί σε κανό (5 από τις 108 επιθέσεις στο Ειρηνικό τον 20ο αιώνα) και σκάφη έως και 10 μέτρων και τα έχουν βυθίσει ενώ στην πλειονότητα των περιστατικών έχουν επιτεθεί από την πρύμνη.Στην Ελλάδα κάποια μεμονωμένα κρούσματα εμφανίζονται συνήθως στα “ψιλά” γράμματα των εφημερίδων.

ΠΗΓΗ: Wikipedia